Perşembe, Haziran 22, 2006

DENİZ KENARINDAN(HATTA ÜSTÜNDEN !) MANZARALAR

Hafta sonunda Çeşmealtı'na gidip deniz kenarında balık yedik.Sonra da denizin üzerinde güzel bir gezinti yaptık.Deniz o kadar güzel görünüyordu ki cep telimin kamerasıyla olsun bu güzel manzarayı çekip sizlere göstereyim dedim.amatörce ama idare edin artık:-)

Salı, Haziran 20, 2006

YENİ BLOĞUM "DIET.COM"

Merhaba blog dostlarım!
Bu bloğu bundan sonra sadece kendi yazılarıma ayıracağım.Bulduğum güzel diyet reçetelerini ise daha önce kurup da düzenlemeye fırsat bulamadığım
DIET.COM sitesine koyacağım.Türkçe ve ingilizce olacak büyük ihtimalle.en kısa zamanda yayındayız.ziyaretlerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum.

South Beach diyeti (2)

South Beach diyetinin birinci evresini başarıyla tamamladınız ve ideal kilonuza ulaştınız. Şimdi sıra istediğiniz her şeyi rahatlıkla yiyebileceğiniz 2'inci evrede. Bu evre, ömür boyu sürecek. Yasak listesi yok. Çünkü artık neyi, nasıl ve ne kadar yemeniz gerektiğini biliyorsunuz. South Beach, artık bir diyet değil yaşam biçimi
Eğer birinci evreyi de başarıyla tamamladıysanız, yani ideal kilonuza ulaştıysanız yeni sizle tanışabilirsiniz! Sıra son evrede... Aslında 2'inci evre bir ömür boyu sürüyor. Bu aşamada yiyip yiyemeyeceğiniz besinlerin listesi bile yok. Çünkü artık neyi nasıl ve ne kadar yemeniz gerektiğini biliyorsunuz ve istediğiniz zaman, istediğiniz besini uygun miktarda tüketiyorsunuz. Artık South Beach diyeti, sizin için bir kilo verme programı değil, bir yaşam biçimi haline geliyor. Bundan sonraki 2 yıl, hatta 5-10 yıl boyunca böyle yaşayacaksınız. Ve arada sırada tatlıyı biraz fazla kaçırıp birkaç kilo aldığınızda birinci evreye dönüp fazlalıklarınızı 2 haftada vereceksiniz. Sonra kaldığınız yerden, ikinci evreden devam edeceksiniz. Zaten bu diyet bunun için, yani arada sırada biraz fazla yiyen normal insanlar için hazırlandı. Şimdi... Canınız tatlı çekiyorsa, hiç çekinmeyin.. Afiyet olsun. Siz artık vücudunuzu kontrol etmeyi biliyorsunuz.

İdeal kiloya ulaştınız mı?

İkinci evreye ideal kilonuza ulaştığınızda başlayacaksınız. İdeal kilonuzu ise 'Vücut Kitle indeksi' (VKİ) adı verilen bir ölçüm tablosuna göre belirleyebilirsiniz. Bunun için kilonuzu, boyunuzun metre cinsinden karesine böleceksiniz. Elde ettiğiniz değer sizin VKİ değeriniz oluyor. Eğer bu sayı:
* 20-25 arasındaysa ideal kilonuza ulaştınız demektir,
* 20'nin altında ise biraz kilo almanız bile gerekiyor olabilir,
* 25-30 aralığındaysa aşırı kilolu tanımına giriyorsunuz,
* 30-40 aralığındaysa artık obez bile sayılırsınız.

Örnek:

Boyunuz 1 metre 60 santimse ve 55 kiloysanız şu işlemi yapıyorsunuz:

1.6X1.6/55= 21
21, 20-25 aralığında kalıyor. Yani ideal kilonuzdasınız.

Örnek mönüler
İkinci evrede ara öğünleri istediğiniz gibi seçebiliyorsunuz. Hatta ihtiyaç duymazsanız yemeseniz bile olur.

Alternatif 3

Kahvaltı:
* 1 portakal
* 1 yumurta
* 2 dilim salam
* 1 dilim tahıllı ekmek
* Kafeinsiz çay veya kahve (tatlandırıcı ya da diyet süt ilave edebilirsiniz)

Öğle yemeği
* Ton balıklı salata
* Tatlandırıcılı jöle

Akşam yemeği
* Kızarmış tavuk
* Karışık sebze
* Yeşil salata

Tatlı
* Limonlu Ricotta tatlısı

Alternatif 4

Kahvaltı
* 1/2 greyfurt
* Acılı domates soslu omlet
* 1 dilim tahıllı ekmek
* Kafeinsiz çay-kahve

Öğle yemeği
* Çavdar ekmeğine salamlı, peynirli sandviç
* 1 orta boy elma

Akşam yemeği
* Sığır fileto ızgara
* Kremalı ıspanak
* Mozarellalı domates salatası

Tatlı
* Fıstıklı çikolata tatlısı

Programa uygun yemek tarifleri

Malzemeler:
* 2 demet taze ıspanak
* 1 diş sarımsak
* 1 paket diyet krema
* 2 soğan
* 1-2 çay kaşığı tuz
* 1/4 çay kaşığı karabiber

Soğan ve sarımsağı pembeleşene kadar çevirin. Ispanağı ekleyip 5 dakika pişirin. Ateşi kısıp krema, tuz ve karabiberi ekleyin. Krema eriyene kadar ateşte tutun ama fokurdamasına izin vermeyin.

Bir porsiyonda:
35 kalori, 3 gram protein, 6 gram karbonhidrat, 0 gram yağ, 0 gram doymuş yağ, 282 miligram sodyum, 0 miligram kolestrol, 3 gram lif var.

Malzemeler:
* 50 gram yağsız keçi peyniri
* 1 dilim tam buğdaylı ekmek
* Tarçın

Peyniri ekmeğinize sürün. Üzerine tarçın ekleyin. 2-3 dakika fırına verin.

Bir porsiyonda:
87 kalori, 9 gram protein, 12 gram karbonhidrat, 1 gram yağ, 0 gram doymuş yağ, 347 miligram sodyum, 5 miligram kolestrol ve 3 gram lif var.

HANGİ SAATTE NE YİYELİM?

Aldığımız kilolar tabii ki en çok gün içinde yediklerimizle ilgili ancak önemli bir diğer nokta da bu besinleri hangi saatlerde tükettiğimiz. Çünkü günün belli saatlerinde metabolizmamız çok hızlı çalışırken, geri kalan zamanlarda oldukça yavaş hareket ediyor. Doğru zamanda doğru besinleri aldığınızda enzimler harekete geçiyor ve vücuttaki yağlar çok daha kolay yakılıyor. Ayrıca besinlerin doğru zamanda yenilmesi ile kilo ve hazımsızlık gibi problemler de ortadan kalkıyor. Yani kısacası artık ne yediğimizden çok, ne zaman yediğimiz daha fazla önem kazanıyor.

O zaman hangi saatte ne yiyelim?

Sabah :

Metabolizmanın oldukça hızlı olduğu ve enerji gereksinimimizin de fazla olduğu sabah saatlerinde güne iyi bir kahvaltı ile başlamak gerekir. Kahvaltıda kepekli ekmek, peynir, domates, salatalık hem tok tutmaları hem de besleyici olmalarından dolayı mutlaka tüketilmelidir. İlk yendiklerinde tok tutuyor gibi görünmelerine rağmen sonradan açlık hissini uyandıran bal, reçel gibi şekerli besinlerden uzak durmak ya da çok az miktarda tüketmek gerekir.

Öğle :

Öğlen saatlerinde de vücudun kalori yakma hızı oldukça yüksektir. Bu nedenle günlük enerji ihtiyacımızın üçte ikisini bu saate kadar tüketmemizde yarar vardır. Öğlen yemeğinde et ve ekmek grubu ağırlıklı beslenmek daha doğrudur. Çünkü bu besinlerin kalori değerleri yüksek olduğundan bu saatlerde daha kolay sindirilirler.

İkindi :

İkindi vakti, yani saat 16.30-17.00 civarında kan şekerinde bir düşüş olabilir. Bu nedenle bu öğünde meyve, küçük sandviçler ya da bisküvi ile bunu önleyebilirsiniz. Ancak diyet döneminde bisküvi v.b. yüksek kalorili yiyeceklerin light olanlarını tercih edebilir ya da normal olanların miktarını sınırlayabilirsiniz.

Akşam :

Akşam saatlerinde metabolizma işlevleri yavaşlar. Bu nedenle bu saatlerde fazla aşırıya kaçmadan yemek yenmelidir. Sebze yemekleri, salata, çorba ya da ızgara et gibi kolay hazmedilen besinler küçük porsiyonlar halinde tüketilmelidir. Ancak Türk toplumu olarak akşam yemeklerini çok daha ağır ve fazla miktarda yiyoruz. Yemek sonrası hareket de fazla olmadığı için yediklerimizin tamamı sindirilemiyor ve yakılamıyor. Özellikle bir de akşam yemeğinden sonra sürekli bir şeyler yenmeye devam edildiğinde, durum daha da vahim bir hale dönüşüyor.

Burada önemli olan doğru besinleri seçebilmek. Gün içerisinde herhangi bir öğünü atlamamak gerekir. Çünkü atlanan her bir öğün diğer öğünlerdeki besin tüketimini arttırır. Özellikle sabah ve öğle öğünlerini atlayarak (pek çoğumuzun yaptığı gibi) akşama yüklenmek yapılacak en yanlış davranıştır. Yapılması gereken ise; yiyeceklerimizi öğünlere bölmek ve yüksek kalorili olanları akşama bırakmamaktır.

(ulker.com.tr'den alınmıştır)

Pazartesi, Haziran 19, 2006

South Beach diyeti ile 2 haftada 6 kilo verin(1)

Aradığım diyeti sonunda buldum sanırım.Tv'de izleyip merak ettiğim diyet.Önce bunu uygulayıp kilo veriyorsunuz sonra ikinci bölümde formunuzu korumak için diyet yapıyorsunuz.Özellikle göbeğini bir türlü eritemeyen ben için uygun görünüyor.
South Beach diyetinin daha ilk iki haftasında bel ve göbek bölgenizden 4-6 kilo vereceksiniz deniyor.

Örnek mönüler

Bu mönülerdeki sebzeleri ya da öğünleri aşağıda verdiğimiz listeden yola çıkarak istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Kahvaltıda salam yediyseniz öğlenleri ton balığı ya da beyaz peynirli salata tercih edin. Diğer günlerde tavuklu ya da biftekli salata yiyebilirsiniz.

Alternatif 1

Kahvaltı
* 1 bardak domates suyu
* 1 yumurta
* 2 dilim salam
* Kafeinsiz kahve veya çay (tatlandırıcı ya da yağsız süt ilave edebilirsiniz)

Ara öğün
* 1 dilim yağsız peynir

Öğle yemeği
* Ton balıklı salata (zeytinyağı limon sos ile)

Akşam yemeği
* Tavuk göğsü ızgara
* Patlıcan-biber ızgara
* Mevsim salatası

Tatlı
* Kakaolu Ricotta tatlısı

Alternatif 2

Kahvaltı
* 1 bardak sebze suyu
* Kuşkonmaz ve mantarla hazırlanmış omlet
* Kafeinsiz kahve veya çay

Ara öğün
* 1 dilim yağsız peynir

Öğle yemeği
* Dereotlu karides salatası (zeytinyağı limon sos ile)
* Tatlandırıcılı jöle

Ara öğün
* 2 hindi rulosu

Akşam yemeği
* Sığır fileto ızgara
* Buharda pişirilmiş brokoli
* Domates ızgara (üzerine karabiber ekleyebilirsiniz)

Tatlı
* Bademli Ricotta tatlısı

Bunları yemeyin!

Et
* Ciğer
* Kaburga
* Yağlı etler
* Kanat ve but (hindi/tavuk)
* Ördek

Peynir
* Krem peynir

Sebzeler
* Pancar
* Havuç
* Mısır
* Patates
* Yer elması

Meyve
* Elma, şeftali, armut, greyfurt da dahil her çeşit meyve ilk iki hafta boyunca yasak.

Karbonhidratlar
* Ekmek, pilav, makarna, yulaf ve kek gibi tüm nişasta ve karbonhidratlı ürünlerden uzak durun.

Süt ürünleri
* Yoğurt, süt ve dondurma da dahil tüm süt ürünleri yasak.

Alkol
* Bira ve şarap da dahil tüm alkol ürünleri yasak. Bunları ikinci evrede kullanmaya başlayacaksınız.

Programa uygun yemek tarifleri

Hindi ruloları
Malzemeler:
* 4 ince dilim haşlanmış hindi
* 4 yaprak marul
* 4 halka soğan
* Diyet mayonez
* Karabiber

Mayonez sürdüğünüz marul yaprağının üzerine bir dilim hindi koyun. Üzerine soğanı ve karabiberi ekleyip güzelce rulo yapın ve afiyetle yiyin.

Bir porsiyonda: 54 kalori, 10 gram protein, 2 gram karbonhidrat, 1 gram yağ, 0 gram doymuş yağ, 604 miligram sodyum, 17 miligram kolesterol, 1 gram lif var.

Ricotta tatlısı
Malzemeler:
* 110 gram keçi peyniri
* 1/4 çay kaşığı vanilya özü (veya 1/4 çay kaşığı badem özü)
* 1/4 çay kaşığı limon özü
* 1/2 çay kaşığı kakao)

İşte size akşam yemeklerinden sonra gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz bir tatlı tarifi... Ricotta'yla (keçi peyniri) hazırlanan bu tatlı; bademli, kakaolu, vanilyalı ya da limonlu da yapılabiliyor:

Peyniri, vanilya özünü ve tatlandırıcıyı bir kapta karıştırın. Karışımı bir süre buzdolabında saklayıp soğuk servis edin. Ricottanızı limonlu, bademli ya da kakaolu hazırlarken karışıma vanilya yerine bunları ilave edin. Kakaolu Ricotta'da 5 parça çikolata damlası kullanabilir, karışımın üzerine kahve serpebilirsiniz.

Bir porsiyonda: 178 kalori, 14 gram protein, 7 gram karbonhidrat, 10 gram yağ, 6 gram doymuş yağ, 155 miligram sodyum, 38 miligram kolesterol, 0 gram lif var.

Pazar, Haziran 18, 2006

FORUMA KATILIN

ARKADAŞLAR, artık bir de forum sayfam var.Foruma katılıp düşüncelerinizi benimle ve diğer arkadaşlarla paylaşın.İstediğiniz konularda forum açabilirsiniz ,ama diyetle ilgili olursa sevinirim.Hayırlı uğurlu olsun.

Cuma, Haziran 16, 2006

I created a Slide Show! Check it out!

Salı, Haziran 06, 2006

YIL SONU GELDİ...

Yıl sonu geldi sayılır.Yavaş yavaş okullarda bir telaş, öğrenciler notlarını öğrenme öğretmenler ise not yetiştirebilme telaşında.bugün bütün sınıflarımın notlarını teslim ettim de biraz rahatladım.Okulda öğrenciler sıcağın da etkisiyle iyice gevşediler.Bende ders yapmıyorum.Müzik dinleyip hip-hop vb. gösterileri yapıyor, pastalar, börekler yiyip meşrubatlarla serinlemeye çalışıyoruz.bu gidişle verdiğim kiloları geri alacağım diye korkuyorum.Yemezsem darılıp "Hocam bunu size ayırdım ama "diye zorla yedirmeye çalışıyorlar."Ama çocuklar ben kiloma dikkat etmeye çalışıyorum yemeyim bunları "diyecek oluyorum."Hocam siz çok zayıfsınız siz de yemezseniz artık"diyorlar benim de gururum okşanıp yiyorum.Bana bugün bol bol İsmail Y K'nın "Bombabomba.com" şarkısını dinletip "90-60-90 vücudunuz var "deyip durdular.Neredeyse bende inanacağım.Sizlere 6B sınıfıyla çekilmiş 2 resmimi yayınlıyorum.Kupayı kazanıp bütün madalyaları topladılar.Sonra da madalyaları bir bir boynuma takıp bu resimleri çektirdiler.Bütün yaramazlıklarına rağmen hepsinide çok özleyeceğimi hissediyorum.Şimdiden hüzün basmaya başladı bile.Bu arada kızımın okuma bayramı dün gece yapıldı.O da çok eğlenceli geçti(kendini kandırma'nın kulakları çınlasın!).Kızım önce meslekler bölümünde terziyi canlandırdı.Sonra birkaç arkadaşıyla birlikte"annem "şiirini okudu.Daha sonra ikinci bölümde hem çayda çırada oynadı hemde koroyla birlikte şarkı söyledi.Resimlerini kızımın bloğuna koyacağım.Gösteriden sonra velilerin getirdiği hamur işlerini yedik.Ben ıslak brownie kurabiyesi yapmıştım bir tane bile tadamadım.Herkes çok beğenmiş ikişer üçer tane almışlar.Neyse bende pek yemek istemiyordum zaten.Üstelik de gecenin bir vaktindeydi.Bir gece önce de Urla'da Beygua Restaurant'da okuldan arkadaşım Gökçe'nin düğünü vardı.O da yemekliydi.Yani diyetimi bu hafta çok fazla bozmak zorunda kaldım.Hadi hayırlısı!!!