Perşembe, Şubat 16, 2006

Kolesterol diyeti ile kolesterole meydan okuyun...

Bu ay aşure ayı olduğu için sanırım hepiniz gerek kendinizin pişirdiği gerekse komşularınızın getirdiği aşureleri az da olsa dayanamayıp yediniz-Şahsen ben öyle yaptım.-Bu arada eğer kolestrolünüz yüksekse ve neleri rahat rahat yiyemeyeceğinizi merak ettiyseniz diye bu konuyla ilgili bulduğum bir diyeti sizin için aşağıya koydum.Bu arada belirtmeden geçemiyeceğim aşure tavsiye edilen gıdalar arasında.Yani diyetinizi etkilemeyecek kadar az miktarda rahatça yiyebilirsiniz.:-) Eğer hala pişirmemiş olanınız varsa yarın kendi pişirdiğim aşurenin tarifini MUTFAKTA BİRİ Mİ VAR sitesine ekleyeceğim.

Kolesterol diyeti ile kolesterole meydan okuyun...
Kolesterol diyetle hedeflenen miktara inmemiş ise ilaç tedavisi gündeme geliyor. Ancak ilaç tedavisi genellikle çok fazla tavsiye edilmiyor.

Kalp ve beden sağlığının en büyük düşmanlarından biri kolesterol. Yüksek kolesterolün kontrol altına alınması ile yaşam süresini uzatmak ve kalp–damar hastalıklarına bağlı ölümleri azaltmak mümkün.

Kolesterol yaşam için gerekli olan mum kıvamında yağımsı bir madde. Beyin, sinirler, kalp, barsaklar, kaslar ve karaciğer başta olmak üzere tüm vücutta yaygın olarak bulunuyor. Vücut kolesterolü kullanarak kortizon ve seks hormonu gibi hormonları, D vitamini ve yağı sindiren safra asitlerinin yapımını sağlıyor.

Tüm bu işlemler için kanda çok az miktarda kolesterol bulunması yeterli. Ancak kanda kolesterol düzeyinin yüksek olması, kalp krizi için çok önemli bir risk faktörü. Acıbadem Hastanesi Kadıköy İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Koptagel İlgün yüksel kolesterolün etkileriyle ilgili şunları söylüyor:

"Kanda kolesterol yüksek bulununca bu yağ kıvamındaki madde tıpkı bir su borusunun pislik ve kireçlenmelerle tıkanıp suyun az akması gibi yıllar içinde yavaş yavaş damar duvarına birikir, kan damarları sertleşir, daralır hatta tıkanır."

Etkileri
Kolesterolün yüksek olması sadece kalp sağlığını etkilemiyor. Beyni besleyen damarlarda tıkanma veya daralma, felç, konuşma bozukluğu, dengesiz yürüme ve bilinç kaybına sebep oluyor. Kısacası hangi organın damarında ise ona bağlı şikayetler görülüyor. Bununla birlikte sanılanın aksine kolesterol ile yüksek tansiyon arasında doğrudan bir ilişki yok. Prof. Dr. İlgün konuyla ilgili şunları söylüyor:

"Kolesterol yüksekliği, yüksek tansiyona, yüksek tansiyonda kolesterol yüksekliğine yol açmaz. Ancak ikisi de kan damarlarının etkilenmesine sebep olur. Yüksek tansiyon damarlardaki kan basıncını artırarak yırtılmalara ve aşınmalara sebep olur, yüksek kolesterolde damar cidarına birikerek aşınma ve daralma yapar. Ama her ikisi de kan damarına birbirlerinin verdiği zararı artırırlar, ortaya çıkmasını kolaylaştırırlar."

Yüksek kolesterolün beden sağlığı üzerindeki etkileri çok büyük olduğu için 20 yaş üzeri tüm yetişkinlerin kolesterol ölçümü yaptırması gerekiyor. Kolesterol 200 mg. altında ise normal kabul ediliyor. 200 - 239 arası sınırda yüksek; 240 mg. üstü ise yüksek kolesterol sınıfına giriyor.

Kolesterol yüksekliğinin nedenleri
Kolesterol düzeyinin yüksek ya da düşük olmasını birçok faktör belirliyor. Bu etkenlerden biri kalıtım. Vücudun yaptığı kolesterol miktarı kısmen genler tarafından belirleniyor ve yüksek kolesterol nesilden nesile geçiş gösterebiliyor. Bununla birlikte kolesterol düzeyini en çok etkileyen faktör yanlış beslenme alışkanlıkları.

Yiyeceklerdeki iki besin grubu, kolesterol düzeyinin yükselmesine yol açıyor: Daha çok hayvansal besinlerde bulunan doymuş yağlar ve yalnızca hayvansal ürünlerle alınan kolesterol.

Gıda: Tahıllar
Tavsiye edilenler:
Kepekli buğday, makarna,pirinç,Bulgur, mısır gevreği
Kaçınılması gerenler: Açma, poğaça
Gıda: Süt ürünleri
Tavsiye edilenler: Yağsız süt, yoğurt, az yağlı peynir
Kaçınılması gerenler: Tam yağlı süt, peynir, yoğurt, kaymak
Gıda: Deniz ürünleri
Tavsiye edilenler: Balık, istiridye
Kaçınılması gerenler: Karides, kalamar, havyar v.s.
Gıda: Etler
Tavsiye edilenler:
Tavuk, hindi
Kaçınılması gerenler: Kırmızı et, salam, sosis, sucuk pastırma, ördek ve kaz eti
Gıda: Tahıllar
Tavsiye edilenler:
Yağsız sütle yapılan tatlılar,aşure
Kaçınılması gerenler:
Baklava, kremalı pasta, dondurma,çikolatalı tatlılar
Gıda: Kuruyemiş
Tavsiye edilenler:
Ceviz, badem, kestane
Kaçınılması gerenler: Hindistan cevizi

Bunların yanı sıra bütün taze ve dondurulmuş sebzeler, kuru baklagiller, haşlama patates, yumurta beyazı, çay kahve ve az kalorili meşrubat kolesterol hastalarına tavsiye ediliyor. Tuzlu konserve halinde sebze, cips, yumurta sarısı, mayonez, hazır salata sosları, fazla tuz, tereyağı, iç ve kuyruk yağı, margarinlerden ise kesinlikle sakınmak gerekiyor.

Son çare: İlaç tedavisi

Kolesterol diyetle hedeflenen miktara inmemiş ise ilaç tedavisi gündeme geliyor. Ancak ilaç tedavisi genellikle çok fazla tavsiye edilmiyor. Prof. Dr. İlgün bunun sebebini şöyle açıklıyor: "Hayat boyu sürecek tedavinin ne kadar güvenilir olduğu bütün ilaçları için gösterilmemiştir. Bu nedenle yüksek kolesterol düzeyi olan bireylerin korunmasında öncelikle diyet tedavisinde ısrarlı olunması, ilaçların yüksek risk taşıyan hastalar saklanması gerekir. Diğer risk faktörlerini düşürme yoluna önem verilmelidir."

2 Comments:

Adsız said...

Ellerine saglik Hulyacim, afiyet olsun, Allah kabul etsin. Aslinda her yedigimizi olculu yemekte fayda var. Zeytinyagini tercih etmeliyiz, cevizli salatalar ve bol meyve yemeliyiz ama maalesef nerde bol soslu, yagli GUZEL yiyecekler var, istahimiz onlara kabariyor. gecenlerde yazdigin bir yazini okudum. Hem guldum hem okudum, hani mevlute gitmissin ya o. Ne diyeyim Allah iyiligini versin. Aynisi burada benim basima da geliyor. Burada rejim yapmak imkansiz. Her gun davet. Gitmiyoruz zaten artik cogu yere. Basa cikamiyoruz.
Sevgilerimle
Nilay

tontontombo said...

Hülyacım, lahana diyetinden ne haber? Bu arada ben de resmen aşure kazanına düştüm, yedim, yedim, neyseki bitti artık, ben de rahatladım:))