Çarşamba, Şubat 01, 2006

DİYET YAPARKEN BUNLARI YAPMAYIN!

Diyet yaparken bunlar yapmayın:

  1. Kendinizi hazır hissetmeden diyete başlamayın. Çünkü kısa süreli uygulanan diyetler metabolizma hızının yavaşlamasına, diyet bırakıldığı anda hızlıca kilo alımına sebep olur. Tavsiyem fiziksel olduğu kadar, psikolojik olarak da kendinizi diyet yapmaya hazırlayın.

  2. Diyetiniz 1.000 kalorinin altında olmamalı. Bilinenin aksine şok diyetler yarardan çok zarar verir. Bu nedenle 1.000 kalorinin altında olan diyetleri diyetisyeniniz önermediği sürece yapmayın.

  3. Uzun süre aç kalmayın. Diyetisyenler tarafından önerilen diyetleri incelediğinizde, diyetlerin çoğunlukla 3 ana ve 3 ara, toplam 6 öğünden oluştuğunu görürsünüz. Bunun nedeni, uzun süreli açlıkta bazal metabolizma hızının yavaşlaması ve bunun kilo vermeyi zorlaştırmasıdır.

  4. Aç karnına içilen sirke, limon veya kekik suyu zayıflamaya veya yağ yakmaya yardımcı olmaz. Bu içecekler diyet ile oluşan kabızlığı önler.

  5. Diyet yaparken sevmediğiniz yemekleri yemek için kendinizi zorlamayın. Diyet yaparken amacınız, beslenme hatalarınızı düzeltmek olsun. Fazla kilonuzu vermek için uygulayacağınız diyetin içeriği günlük beslenme alışkanlıklarınıza uygun olmalıdır. Örneğin, yağsız süt ve peyniri hiç sevmiyorsanız, diyetinizde var diye kendinizi bu besinleri tüketmeye zorlamayın veya diyet yapıyorum diye bitkilerin sapını haşlayıp suyunu içmeyin. Diyetiniz hatalı olan beslenme alışkanlıklarınızı düzeltme yönünde ve hayatınız boyunca devam ettireceğiniz bir modelde olmalı.

  6. Diyet yaparken yoğun spor yapmayın. Diyet ve yoğun sporu bir arada yaptığınız zaman vücudunuzdaki yağı doğrudan kasa çevirirsiniz. Tavsiyem, günde yarım saat tempolu yürüyüş veya bir egzersiz uzmanınca belirlenen kalp ritminize uygun bir sporu yapmanız olacaktır.

  7. Akşam yemeğinde protein ağırlıklı beslenmenizi önermiyorum. Sizin de bildiğiniz gibi vücutta ilk önce karbonhidratlar, daha sonra yağlar ve proteinler yakılır. Bu nedenle özellikle kırmızı et gibi protein ağırlıklı yiyecekleri öğlen, sebze yemeklerini ise akşam tüketmeye gayret edin. Son olarak, yemek yeme saatinizin, yatma saatinizden en geç 4-5 saat önce olmasına özen gösterin.

0 Comments: