Salı, Kasım 22, 2005

DİYETİSYENİNİZİN SİZDEN SAKLADIĞI GERÇEKLER...



Araştırmalar, özellikle kilo kaybetmeyi amaçlayan kişilerin daha fazla yağ içeren yiyeceklerle beslenmesi gerektiğini gösteriyor.

Düşük yağlı besinler yeme modası ileri gitti. Buna göre hareket eden rejimcilerin ise kafalarının karışması ve ayrıca ihanete uğramış gibi hissetmeleri normal: "Yağsız şeyler yiyorum neden kilo veremiyorum?", "Yediğim yağı gram gram ölçüyorum ama hala şişmanım!", "Yağsız ürüler sağlıklı değil mi?"

Birşeyi açıklığa kavuşturalım. Çoğu insan kilo almaz çünkü çok fazla yağ tüketirler. İstatistiklere göre 30 yıl öncesine göre çok daha az yağ yememize rağmen yetişkilerin yüzde 50'sinden fazlası aşırı kilolu...

Neyi yanlış yapıyoruz? Peki diyetisyenlerin söylemedikleri nedir?...

1) Kalori fazlasına dikkat edin
Yağ konusuna odaklanmak ters tepmiş gibi görünüyor. Şimdilerde kalori konusunu bir kenara attık. 30 yıl öncesine oranla günde 250 kalori daha fazla alınmasına rağmen Amerikalılar diyet için yılda 30 milyar dolar harcıyor. Bu insanlar yağsız olarak bilinen ürünlerden istedikleri kadar yiyebilecekleri yanılgısına düştü. Yüksek yağlı yiyecekler, az kalorili sebze ve meyvelerle ikame edileceğine, çoğunlukla işlenmiş, ekstra şeker ve rafine nişastayla doldurulmuş ve besin değeri çok az olan bu 'fat free' besinlerle eksik giderilmeye çalışıldı.

Paranız cebinizde kalsın... Yağsız hafif yiyecekler hiçbir zaman iyi bir beslenme alışkanlığının oluşmasına yardımcı olmaz.

Peki ne yapmalı:

2) Daha fazla yağ tüketin
Yüzde 20'den daha az yağ içeren diet programları sizi aç ve tatmin olmamış bir duruma sokarak daha sonra aşırı yemek yemenize neden olur. Eğer kendinizi bütün gün kereviz sapı yemeye zorlarsanız akşam saatlerinde kendinizi bir teneke dondurmayı bitirmiş halde bulabilirsiniz. Ve bunu yapan herkes farketmiştir ki yağ içermeyen çiplerden koca bir paket dahi yeseniz kendinizi doymuş hissetmezsiniz.

Yağ doyma hissinizi artırır ve böylece daha az yersiniz. (Ve daha az kalori alırsınız) Yağ ayrıca daha uzun süre acıkmamanızı sağlar. Kısacası doğru kullanıldığında 'yağ', kilo kaybetmeniz için çok iyi bir yardımcı olabilir.

Yüzlerci araştırma gösterdi ki konu kilo kaybetmeye gelince esas olan kalorilerdir. Penn State Üniversitesi'nde yapılan çalışmada yüzde 35 ve yüzde 20 yağ içeren bir diet uygulayan kişilerin aldıkları kalori miktarı aynı olduğu sürece aynı miktarda kilo verdiği görüldü. Demek ki reçetemiz şu: Kalorileri kıs, egzersizi artır, kilo ver...

3) Yağsız besinlerin sağlığa zararları
Kilo kaybetme kaygıları bir yana yağ tüketimindeki şiddetli kısıntılar lipoprotein oranını azaltarak ve kandaki triglycerid miktarını yükselterek kalp krizi riskini artırabilir.

Ayrıca eğer günlük yağ alma oranını yüzde 2'nin altına çekerseniz -İnanın ki bu sık gerçekleşir- vücut kendi enzimleriyle yağ üretmeye başlar. Bu vücuttaki yağ depolarını genişletir ve şişmanlamaktan daha sağlıksız bir durum ortaya çıkabilir.

Ayrıca yağ tüketimindeki azalma, meyve ve sebzelerde bulunan hastalık savaşçısı kimyasal elementlerin de emilmesini engellemiş olur. Bu yüzden yapabileceğiniz en sağlıksız şey salatanın üzerine yağ dökmemektir. Çünkü salata yedikten üç dört saat içinde yağ almazsanız havucun faydalarının üzerine sifonu çekerek kanalizasyona gönderirsiniz.

4) Yağ takviyesi yapılmalı
Eskiden bütün yağların kötü olduğu düşünülürdü. Yeni yapılan araştırmalar ise bütün yağların eşit yaratılmadığını ortaya koyuyor. Margarinlerde ve kırmızı ette bulunan doymuş yağlar kan kolestrolünü yükselterek kalp krizi riskini artırırken yemeniz gereken yağlar da bulunuyor. 'İyi yağ'ların iki temel tipi var:
Zeytin yağında, zeytinde, fıstıkta ve avokado gibi besinlerde bulunan doymamış yağlar(Monounsaturated fats). Araştırmalara göre doymamış yağlar, hem genel kolestrol seviyesini düşürüyor, hem de kalp krizi riskini azaltıyor.
Som balığı, hamsi, sardunya, havyar, ton balığı, yeşil yapraklı sebze gibi besinlerde bulunan Omega-3 yağları. Bu tür yağlar kalp krizi ve inme riskini çok azaltıyor. Büyük ölçüde balıkla beslenen bir kültürün temsilcisi Eskimolar'da bu rahatsızlıklara neredeyse hiç rastlanmıyor.

5) 'İyi yağ' yemenin 7 yolu

Pepperoni'yi bir kenara bırakın (4 birim doymuş yağ) ve pizzanızı ançuezli (1.2 br omega-3 yağı) olarak isteyin.
Kaşar peyniri ve krakerleri unutun (6 br ve 1.2 br doymuş yağ) havyarla kutlama yapın(1 br omega-3 yağı)
Sığır filetosu yerine (6.4 br doymuş yağ) som balığını deneyin (1.2 br omega-3 yağı)
Peynir rendelemeyin (4.2 br doymuş yağ) ve salatanızı ceviz ile süsleyin (1 br omega-3 yağı) ya da zeytin yağı dökün
Hindili bir sandviç atıştırmayın, ton balığını tercih edin.
Margarin yemektense (7.1 br doymuş yağ) ekmeğinizi zeytin yağına batırın (10.3 doymamış yağ)





0 Comments: